Rieksti un sēklas
Riekstos un sēklās vienkopus lielā koncentrācijā atrodas daudzas cilvēka organismam nepieciešamas vielas.
Kvalitatīvi vērtīgs olbaltumvielu avots, kurā vēlamās proporcijās ietilpst gandrīz visas organismam vajadzīgās aminoskābes, arī astoņas neaizvietojamās.
Augstvērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuras organisms pats nesintezē. Tās ir vajadzīgas daudzu hormonu, vitamīnu sintēzes procesa nodrošināšanai.
Sēklu un riekstu informācija:
- Saulespuķu sēklās ir daudz magnija, selēna, E un B grupas vitamīni.
- Saulespuķes sēklas neitralizē brīvos radikāļus un aizsargā šūnas, veicina taukvielu maiņas normalizēšanu, holesterīna satura samazināšanos organismā, aptur aterosklerozes attīstību.
- Mandelēs ir daudz kālija, kalcija, fosfora un olbaltumvielu.
- Mandeles ieteicamas nervu sistēmas funkcionēšanai, smadzeņu darbības un vielmaiņas uzlabošanai.
- Zemesrieksti satur šķiedrvielas, vitamīnus B1, B3, E, N un citus vitamīnus.
- Zemesrieksti ir bagāts olbaltumvielu, Omega 3 un Omega 6 taukskābju avots.
- Ķirbju sēklas ir ļoti bagātas ar minerālvielām, kuras ir nepieciešamas organisma aizsargspēju stiprināšanai.
- Rozīnes satur daudz kālija, kas labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību un asinsvadu stāvokli.
- Sezama sēklas satur vērtīgos taukus, kas palīdz sirdij, asinsvadiem, ādai un imūnsistēmai.
- Linsēklas rūpējas par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību un hormonu aktivitātes līdzsvarošanu.